bunker

כתבות שלי

אוכל רוסי

לכל מדינה המאכלים האופיינים אך ורק לה. וכך גם לרוסיה. בביקור במוסקבה תוכלו לחוות את הטעמים המיוחדים של המדינה, ודאי גם תיפגשו עם כמה דברים מוכרים לכם מהבית, ואם התמזל מזלכם - גם לאכול במסעדות הטובות, שהעיר מציעה. אלונה שבה ומדווחת לנו מהעיר. והפעם - על אוכל ומסעדות. כתבה ל"מטייל".

תיירים, המגיעים למוסקבה, מבקשים שאקח אותם לטעום אוכל רוסי אמיתי. זה כמעט כמו לברר מהו אוכל ישראלי אמיתי. רוסיה, שלכאורה הייתה מבודדת וסגורה, הושפעה במהלך ההיסטוריה מכל מי שבא איתה במגע. בגלל מיקומה על שתי היבשות, אסיה ואירופה, השכילה לספוג תרבויות וטעמים משתיהן. הרבה מאכלים רוסיים מקורם באסיה המרכזית, מונגוליה, סיביר, סין ועמי הקווקז. החל מהמאה ה-17 חודר לרוסיה food1גם המטבח האירופאי ואיתו אמנות הבישול הצרפתי המעודן. רוב הרוסים, שעד המאה ה-19 עדיין היו חקלאים-צמיתים, התקיימו מהמזון הפשוט, אותו הניבה האדמה הרוסית הקרה: חיטה מזנים לחים, כוסמת, גריסים, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, גזר, בצל, סלק וכרוב. הקיץ הקצר נוצל לאיסוף פטריות ושפע רב של גרגרי יער שונים (מקור חשוב לויטמין סי), אותם משמרים ומיבשים לחורף הארוך. חלבון מן החיי, מקורו בצייד ודייג ביערות ומקורות המים העשירים והעצומים של רוסיה.

תוך כדי הכתיבה נעשיתי רעבה ולכן הלכתי להכין משהו מהיר. בכל מקפיא רוסי תמיד יש חבילה של "פלמני", כיסוני בשר קטנים ממולאים בבשר. מוציאים מהמקפיא, מחליקים למים רותחים ואחרי מספר דקות הארוחה מוכנה. הכי טעים לטבול בשמנת כפרית עשירה... ברוסיה ניתן למצוא עשרות גרסאות של הכיסונים, בהתאם להשפעה הגיאוגרפית: "חינקלי" בגירסה הגרוזינית, "מאנטי" בגירסה קזאחית, "וורניקי" בגירסה האוקראינית וכן הלאה. מקור השם הרוסי "פלמן" מגיע מחבל אודמורטיה בסיביר ובשפת המקום נקרא "פל-יאן" - אוזן לחם. אצל יהודי אשכנז הכיסונים נקראים קרפלך ומוגשים בעיקר במרק עוף. כך גם נוהגים להגיש את הפלמני במסעדות הרוסיות היום. בכפרים הרוסיים, לקראת חגים ואירועים משפחתיים כולם עמלים על יצור של מאות כיסונים בעבודת יד. לכל בן משפחה תפקיד על פי כישוריו: סבתא מערבבת את החומרים לבצק ולמילוי, גבר מעבד את העיסה, הילדים קורצים עיגולים קטנים ומניחים עליהם את המלית והנשים המיומנות ביותר מעצבות בזריזות וירטואוזית את הכיסונים הקטנטנים. בחורף, את המגשים המוכנים מוציאים ישירות לכפור שבחוץ והכיסונים אז טעימים במיוחד!

השפעה צרפתית ומאכלי עשירים

במאה ה-19 פורחות במוסקבה וסנט פטרבורג מסעדות גורמה בהשפעה צרפתית. בין הראשונות הייתה "פראגה" המפוארת, שלאחר תהפוכות גורל רבות ממשיכה היום לקיים את המסורת, במקומה המקורי, בין רחוב ארבט הישן והחדש.

מהו מטבח רוסי גבוה? כמו כל דבר ברוסיה, שנעשה בהפרזה, כך גם האכילה. ביקור במסעדה הוא קודם כל בילוי, לכן מסעדות מעוצבות באלגנטיות רבה. הארוחה נמשכת זמן רב, כוללת מנות רבות בליווי שתייה חריפה וגם מוסיקה וריקודים. אז מה היה בתפריטי המסעדות בימים העליזים שלפני המהפכה? בליני עם קוויאר ושמנת חמוצה, בשר צייד, דגי סלמון, סרטנים, חזיר וברווז שלם צלוי וממולא, פירושקי ורסטיגאי (מיני מאפה ממולאים), וכן מאכלים צרפתיים מעודנים ושמפניה משובחת. מסיבה עליזה במיוחד לוותה בלהקת צוענים, דקלום שירה, הרמות כוסית נרגשות ולמחרת בהזמנה לדו קרב בין השותפים לשתיה!

Zakuski - על שולחן חג רוסי, בכל התקופות, תמצאו מתאבנים המוגשים לפני המנות העיקריות ובדרך כלל הופכות לחלק העיקרי של הארוחה. אלה הם סלטים, נקניקים, פילה הרינג עם טבעות בצל, מיני ירקות מוחמצים ופטריות העוזרים לוודקה להחליק בששון במורד הגרון וגם לרפד את הקיבה בשכבת שומן המונעת השתכרות מהירה. פתגם רוסי: "מי שאינו יודע לשתות, נרדם כשפניו בקערת הסלט והמומחה – בתוך הקינוח".

food2התקופה הסובייטית - בתקופה הסובייטית המסעדות ובתי המרזח (גם "פראגה" המפוארת) הפכו לחדרי אוכל עממיים, בהם הוגש מזון זול ופשוט לכל פועל ואזרח: בורשט סלק או מרק כרוב למנה הראשונה, קציצת בשר עם כוסמת או מחית תפוחי אדמה למנה השנייה ולפתן מפירות יבשים כקינוח ומשקה בו זמנית. לחם שיפון שחור לח וכבד אוכלים עם כל דבר, אפילו עם מקרוני! בחדרי האוכל עודדו אכילה זריזה על מנת לפנות מקום להבא בתור אחריו ובסיום, פינו את המגש בדיוק כמו שעשינו בקיבוצים בארץ. על קירות בתי האוכל הסובייטיים נתלו כרזות עם סיסמאות כמו: "קפיר שותים, לשלום עולמי תורמים", "אמור לא לוודקה". בשנות ה-20 היו אף צלחות שעל שוליהן הוטבע "מי שלא עובד- לא אוכל". למזלנו, ימי הצנע הסובייטיים חלפו והיום אפשר ליהנות במוסקבה ממגוון נהדר של מסעדות מעולות לכל כיס וחיך. אנסה לעשות קצת סדר וגם לכוון אתכם למסעדות טובות וזולות, או כאלו השוות ביקור בזכות מיקום או עיצוב מיוחד. בתור תיירים אל תשכחו - אוכל אינו רק מזון לגוף, אלא חוויה תרבותית.

מזון מהיר ברחוב - בכל רחבי העיר תמצאו דוכנים המוכרים מזון רחוב. למרות שאוכלים ברחוב, לא מקובל ברוסיה לאכול תוך כדי הליכה באמצע הרחוב. רוב הרוסים יסיימו את האכילה ליד השולחן, שעל יד הדוכן לפני שימשיכו לענייניהם. בדוכנים תמצאו תפוחי אדמה מבושלים, הממולאים במילויים שונים על פי בחירתם, בלינצ'סים ושווארמה בלפה. מחיר המנות כ- 3$. המבורגר במקדונלדס יעלה אף פחות! בתוך המטרו ובמעברים התת קרקעיים אפשר לחטוף בורקס חם בשלל מילואים מלוחים ומתוקים, ישר מהתנור.

רשתות עממיות - יולקי-פאלקי Yolki Palki מקבל $/2 – תמצאו את הסניפים בכל רחבי העיר. חפשו שלט ירוק עם תרנגול. מומלץ בר הסלטים המגוון הנקרא עגלה, Telega - שירות עצמי בשיטת אכול כפי יכולתך. יש פה בירה מקומית מהחבית. נסו את משקה הקבאס הביתי ומשקה פירות יער הנקרא Mors. מו-מו Moo -Moo מקבל $/2 - מזנון בשירות עצמי עם אוכל רוסי ביתי. עיצוב משעשע בשחור לבן של עור פרה. המנות נמכרות במשקל. עשרות סניפים בכל העיר. גראבלי Grabli מקבל $/2 – רח' פיאטניצקייה, בין מטרו טרייטיקובסקייה ונובוקוזנצקייה. מזנון בשירות עצמי. מסעדה מעוצבת בירוק כתחנת רכבת עתיקה. מקום נעים וזול.

מסעדות בשר

$$ Torro Grill - רשת חדשה עם חמישה סניפים, אשר כבר הפכו למוסד פופולארי לאנשי עסקים צעירים של מרכז העיר. בשעות היום תמצאו פה את עובדי הצווארון הלבן בהפסקת צהריים ובערב זוגות ואנשים היוצאים לבילוי המשלב בר משקאות מגוון עם אוכל איכותי. המסעדה מתמחה בבשר בקר מיושן מאוסטרליה וארה"ב, אותו מכינים על גריל מקצועי. כמו כן תמצאו בה המבורגרים אמיתיים ועסיסיים עם צ'יפס, סלטים טובים ומבחר נאה של יינות. בנות הזוג יוכלו ליהנות פה ממרקים ודגים על האש וגם קינוחים איכותיים. המקום מאוד דינאמי ולא מעונב, השירות מהיר, אדיב ומקצועי. מסעדה איכותית ומומלצת מכל בחינה!

$$ Macho Grill - מסעדה חדשה, ממש במרכז העניינים בכיכר פושקין. המסעדן-סלב נוביקוב, המתמחה במסעדות פנטזיה יוקרתיות, החליט לרדת הפעם אל העם ופתח מסעדת בשר דרום אמריקאית, על האש, בשיטת Churrasco או "אכול כפי יכולתך". כל סועד מקבל עיגול שצידו האחד ירוק והשני ירוק. כל עוד העיגול שעל שולחנכם ירוק, המלצרים ימשיכו להביא לכם בשר מהגריל. אם תרצו לעשות הפסקה הפכו את העיגול על צידו האדום. אחרי שתנשמו מעט, אתם יכולים להמשיך עד אובדן חושים... תמצאו פה בשרים על האש מכל הסוגים: נקניקיות, צלעות כבש, בקר, וחזיר ברטבים מיוחדים. יש גם בר סלטים וקינוחים עשיר. בין המנות מומלץ להתרענן באננס עסיסי ולהקדיש לתהליך זמן... כי כל החגיגה הזאת תעלה לכם רק $25 לסועד, מחיר ללא תקדים במסעדות בשר במוסקבה. בכל ערב מתקיים גם מופע-קרנבל דרום אמריקאי ססגוני, ובסופי השבוע תזמורת חייה מנגנת כל היום.

מסעדות יפניות

מתחילת שנות ה- 2000 פורצת במוסקבה ואחר כך בשאר ערי רוסיה "מגפת סושי". היום, אין ברוסיה מסעדה שאין בה גם תפריט סושי ואין זה משנה באיזה מטבח מתמחה המסעדה. תפריטי סושי ניתן למצוא אפילו בבתי קפה. בסופרמרקטים רבים יש דוכן, בו יכינו לכם במקום ארוחת סושי טרייה. בכל פינה תראו במוסקבה מסעדות רשת זולות המגישות סושי ואוכל יפני זול:
Paloshki Dve שתי מקלות, Bento Box ,Yaposha ,Yakitoriya – במסעדות אלו תמצאו גרסאות אירופאיות ואף מוזרות של סושי.

אם ברצונכם בחוויה אמיתית, במחיר סביר ממליצה לכם לבקר במסעדות הבאות:
Dai Sushi $ - השייף סרגי קים מתייחס ברצינות רבה לאוכל וללקוחותיו. עיצוב המסעדה מודרני, בקווים נקיים בצבעי אדום-לבן ועץ אגוז חם. מומלץ לבקר במסעדה לפני או אחרי ביקור בהצגה של הבולשוי, כיוון שהיא ממוקמת ממש שלוש דקות הליכה ממנו במדרחוב נעים –סמטת קמרגרסקי, בו שוכן גם אחד התיאטראות הטובים של רוסיה, "מחאט על שם צ'כוב».

$Mayak i - ברח' טברסקייה המהודר תמצאו הרבה מקומות מצוינים ואופנתיים, אך המחירים יהיו בהתאם. במרחק שני בלוקים ממטרו מייקובסקייה תמצאו מסעדה מסוגננת, שגולת הכותרת שלה הוא סושי מעולה במחיר מציאה! יתרון נוסף של המסעדה זה תפריט של סלטים בסגנון בינלאומי קפה וקינוחים לא יקרים.

ברים מיוחדים

City Space Bar & Lounge $$$$ - בר הממוקם ב"צלחת מעופפת" בגובה 140 מטר מעל העיר והנהר, עם תצפית נוף של 360 מעלות. לכאן כדאי להגיע בשעות הערב המאוחרות, כשמוסקבה מדליקה אט- אט את אורותיה לקראת הלילה. הזמינו אחד מן הקוקטיילים המעולים ותיהנו ממוסקבה, המתרוצצת לה הרחק למטה. אגב, הקוקטיילים המיוחדים של המקום זכו במקום ראשון של תחרות ברמנים לשנת 2008. לא זול כאן, אך שווה כל רובל!

בתי קפה

food3ברומא התנהג כרומאי ושתה קפה, ואילו במוסקבה התנהג כרוסי ושתה תה! לחובבי קפה אין בשורות טובות בפי. במוסקבה תמצאו אלפי בתי קפה, המגישים אספרסו קפוצ'ינו ואמריקאנו ויש אפילו את הרשת Starbucks (במדרחוב ארבט הישן). אך קפה איכותי באמת לא תמצאו בקלות. הרשתות הגדולות ביותר הן Shokoladnitsa ו- Kafemaniya, אותן תמצאו בכל מקום. הקפה טוב יותר בקפה-מאניה. קינוחים טובים, תוצרת בית תמצאו ב- Cafe Pushkin ($$$) שבשדרות טברסקייה 26. לעומת הרשתות הזולות, לכאן באים כדי להימלט מהמולת העיר, ליהנות מתפאורה ואווירה אריסטוקרטית ולקבל שירות מהמעולים במוסקבה. הקפה כאן בינוני למדי, לכן כדאי להזמין כאן דווקא תה ארומאטי חלוט המוגש בקומקום פורצלן אלגנטי.

רטרו-סובייטי – Glavpivtorg $$ ,מסעדה שהיא מוסד מוכר במוסקבה ולא לתיירים בלבד. היא תחזיר אתכם במנהרת הזמן לתקופה הסובייטית, אך השירות מערבי. עיצוב המסעדה משחזר משרד ממשלתי סובייטי עם פריטים תקופתיים אותנטיים ותפריט רוסי עשיר. שם המסעדה בתרגום מרוסית (ראשי תיבות אופייניים לעידן הסובייטי): בית המסחר המרכזי לבירה. אכן תמצאו כאן מבחר גדול של בירה מהחבית, מקומית ואירופית. המיקום בסמוך לבנייני ה-KGB, היום – FSB, שירותי בטחון הפנים של רוסיה ולמועדון הקצינים שלה מעוררים את הדמיון ומוסיפים אדרנלין לארוחה.

מסעדות כשרות

Bolshaya Bronnaya Sinagoga $$ - בקומה האחרונה של בית הכנסת ברח' ברונאייה 6 (קהילת חב"ד) נמצאת מסעדה טובה הפועלת בימי חול בלבד. בכניסה כתוב: "כשר כמו בירושלים-טעים כמו בקווקז". אם אתם מזדמנים למקום בימי שישי או בערבי חג לתפילה תוזמנו גם לקבלת שבת וארוחה כשרה. אין שילוט מחוץ למקום, פשוט היכנסו לבית הכנסת ותשאלו היכן נמצאת המסעדה. המסעדה פתוחה עד 02:00 בלילה.

מסעדת יונה $$, מרכז קהילתי מריינה רושצ'ה – במרכז הקהילתי מריינה רושצ'ה, קהילת חב"ד. כאן גם תמצאו קהילה ישראלית מסבירת פנים, שבראשה עומד הרב יעקב פרידמן. בכל יום שישי מתקיימת במקום תפילה ולאחריה קבלת שבת וארוחה חגיגית בחברה של ישראלים המתגוררים במוסקבה. אורחים ותיירים ישראלים מתקבלים פה בסבר פנים נאה במיוחד. ממליצה בחום!

בית הכנסת הכוראלי $$ - מסעדה כשרה למהדרין, הממוקמת בקומה האחרונה של בית הכנסת העתיק והיפה ביותר של מוסקבה. בתפילת ערב שישי, תוכלו גם להתבשם בשירת חזנים. בסמוך לבית הכנסת יש גם מכולת כשרה.

Shagal $$$ - מטבח יהודי אשכנזי כשר למהדרין. המסעדה ממוקמת במרכז תרבות יהודית.

מפתח מחירים
2/$ - 10- 20$ לסועד, ללא אלכוהול .
$ - עד 25$
$$ - 25-50$
$$ - 50 – 75$
$$$ - 75-100$
$$$$ - 100$ ומעלה .

מידע שימושי

תשלום ונפלאות השירות ברוסיה: השירות ברוב המסעדות הרוסיות איטי להחריד. אם אתם ממהרים, הזמינו את האוכל ועימו גם את החשבון. המלצרים מקבלים הנחיות לשמור על הניקיון והסדר שעל השולחנות, לכן אל תתפלאו שיחטפו לכם צלחות וכוסות מתחת לאף ויפנו כל מפית משומשת כהרף עין. זה יכול לפעמים להעיק ואף לעצבן... למרבה הפלא, אם תרצו לקבל שירות או להזמין משהו נוסף מהתפריט לא תמיד תמצאו מלצר פנוי. כולם עסוקים כאן בשמירה על הסדר! טיפ – כמו בארץ 10%, אך אל תנסו לכלול בחfood4שבון הכללי בתשלום באמצעות כרטיס אשראי. כרטיסי אשראי בינלאומיים מתקבלים ברוב בתי העסק, זולת לקפיטריות הזולות. Doggy-bag – תתקשו להסביר פה שאתם מבקשים לארוז שאריות הביתה. אין זה מקובל.

המלצות לקניות:
תה – קנו במוסקבה תה ארומאטי משובח במשקל. חנויות מיוחדות ודוכנים במרכזי קניותתמצא בכל מקום. לחובבי התה הירוק, נסו כדורי עלים בתוספת פרחי שזיף, השזורים בעבודת יד או תערובות תה שחור, אדום ו... לבן בתוספת פירות ועשבי תבלין שונים. המוכרות בדוכן ישמחו לתת לכם להריח ויסבירו על הרכבה של כל תערובת. שמפנייה רוסית – אולי לא תאמינו, אך השמפניה הרוסית היא אמיתית לגמרי וטובה מאוד. קוויאר – אדום או שחור תמצאו בכל מכולת. אמנם ניתן לקנותו גם בארץ ובמחירים דומים, אך כאן הוא טרי יותר. שוקולד – ברוסיה יש מבחר מרשים של שוקולד מכל העולם. היכנסו ל-Gastronom n-1 במרכז הקניות GUM. שוקולד רוסי מומלץ במיוחד הוא של חברת Korkunov. יין דבש Medovukha – הוא היין הרוסי העתיק ביותר, אותו שתו ברוסיה עוד לפני המצאת הוודקה. המשקה מתקתק ובעל אחוזי אלכוהול נמוכים, כך שהוא יתאים גם לאלה מביניכם שאינם חובבי שתייה חריפה. אם אתם מוזמנים לארוחה בביתם של רוסים כדאי שתביאו זר פרחים, בונבוניירה ובקבוק שמפניה לבעלת הבית. הרוסיות יעדיפו שמפניה רוסית Demisec, כלומר חצי מתוקה, Polusladkoe ברוסית. אם מדובר באירוע של גברים, בקבוק וודקה וקוויאר אדום תמיד יתקבלו בברכה.

המידע בכתבה מעודכן לשנת 2010

למעלה | חזור